Εύκολα και νόστιμα κουλούρια Θεσσαλονίκης


Το σήμα κατατεθέν της αγαπημένης μου Θεσσαλονίκης, το κουλούρι! Στρογγυλό ή μπαστούνι, μαλακό ή τραγανό και πασπαλισμενο με μπόλικο σουσάμι είναι το αγαπημένο σνακ και πρωινό μικρών και μεγάλων! Σου έχω παρακάτω την πιο εύκολη και νόστιμη συνταγή 

Υλικά
  • 500γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 1 κ.σ. αλάτι (7,5 γρ)
  • 2 γεμάτες κ.σ. ζάχαρη (75γρ)
  • 275 γρ χλιαρό νερό
  • 200γρ σουσάμι

Για το ζαχαρονερο
  • 500γρ χλιαρό νερό 
  • 2 κ.σ. ζάχαρη 

Σε ένα μπωλ ρίχνουμε τα 275 γρ νερό, τη μαγια και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Αφήνω το μίγμα στην άκρη και σε ένα άλλο μπωλ, ρίχνω το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, ανακατεύω και τα προσθέτω στο μίγμα με τη μαγια. Με τον γάντζο του μίξερ ανακατεύω, μέχρι να ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα. Μόλις είναι έτοιμο το ζυμάρι, το τοποθετούμε σε ένα μπωλ με λίγο λάδι, σκεπάζω με μια καθαρή πετσέτα και αφήνω σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Σε ένα μπωλ ετοιμάζω το ζαχαρονερο και σε ένα πιάτο βάζω το σουσάμι. Όταν φουσκώσει το ζυμάρι, το κόβω σε 10 ίσα κομμάτια (περίπου 80γρ το καθενα) και αρχίζω να το ζυμώνω και να το απλώνω για να γίνει ένα μακρύ, λεπτό ρόλο. Ενώνω τις 2 άκρες για να φτιάξω το κουλούρι, βουτάω στο ζαχαρονερο και στη συνέχεια το βάζω μέσα στο πιάτο και το καλύπτω με το σουσάμι. Συνεχίζω με τα υπόλοιπα κομμάτια με τον ίδιο τρόπο. 

Τοποθετώ σε λαδόκολλα και ψήνω στους 180 βαθμούς για 15-20 λεπτά.

CONVERSATION

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου